Rapporter til fylkesarkeologen i Nordland
Arkeologigruppa
v/ Ole J. Kvandal, Stian Olsen, Martin
E. Lind og Asbjørn P. Lind
Tidligere Fauske slektshistorielag
Fylkesarkeologen i Nordland
Funn av «myrpåler» på gården Erikstad i Fauske kommune sommeren 2024.
Beskrivelse av objektene (myrpålene)
To «myrpåler», den største med L ca. 38 Br ca. 11 Tykkelse ca. 3 cm. Tydelig tilspisset i den ene enden med et kvasst redskap, trolig den korteste også. Det var intet prangende ved funnet, men fasongen var påfallende. Det var åpenbart at detteikke kunne være enden av gjerdepåler (som da ville hatt rund fasong). Våre tanker dreide seg umiddelbart om de myrpålene som på 1950-tallet ble registrert på vestsiden av Badestrandveien, anslagsvis 50 – 60 m mot NW.
Analyseresultat
En avsaget bit ca. 1,5 x 1,5 x 1,5 cm av den lengste biten ble sendt inn til Beta Analytic for C14-test.
Analyseresultat: 700-tallet e.kr., se vedlegg. Analysetittel: «Erikstad 3».
Funnsted
Fauske kommune, Erikstad, gnr. 104 bnr. 4, like øst for Badestrandveien og nord for Erikstadveien. Eiendommen eies av Anne Margrethe Hvesser, Heggedalsveien 91, 1385 Asker.
Objektets posisjon; UTM33: N 7459143 Ø 514996
Funnstedet har vært myr, ca. 80 cm dyp, 9 m.o.h., nå oppdyrket til eng. Erikstad-veien ligger i myrkanten, og terrenget på sørsiden av Erikstadveien er tørr og fast. Badestrandveien, som tar av fra denne, er lagt i myra i nordlig retning til Klungsetbukta, og med veigrøft med avrenning mot NW. Vannet som samles i denne grøfta stammer fra kun noen få dekar på dette eidet. Det må nevnes at over eidet var det i gammel tid et båtdrag, beskrevet å gå fra «Eideladen til Stenbukten». Om båtdraget gikk over myra eller litt oppe i bakken til gården Lundeidet, hvor grunnen er tørr, vites ikke i dag.
Omstendighetene omkring funnet
Larssen Maskin AS, Fauske, tok opp en grøft for legging av El-kabel inn til Anne Margrethe Hvessers hus i månedsskiftet juni/juli 2024. Jeg var tilkalt av Anne Margrethe for å ivareta eventuelle arkeologiske relasjoner ift gravingen. Jeg fikk en god samtale med leder Halvor Hansen og fortalte han om de «myrpålene» som på 1950-tallet ble funnet på vestsiden av Badestrandvegen. Senere på dagen leverte han to «bordbiter» til Anne Margrete som jeg da fikk overlevert fra henne. Disse fant han nede i grøfta, men om de kom fra bunnen eller overflatenivået hadde han ingen formening om. Han fant de helt nede i den 70-80 cm dype
grøfta. At bitene var spisset til i ene enden gjorde oss spent på alder.
Referanse til mulig samme type funn på 1950-tallet
1. Funn og fortidsminner i Indre Salten utgitt av Tromsø museum v/P. Simonsen i 1958, side 11 under pkt. 38: «(grd 105, br, 5): I en myr i innmarken har Arthur Lund skåret torv. Det var 1 m ned til sandbunn, og i den sto to kretser av loddrette «myrpåler»»,
den best bevarte var ca. 2 m i dia., og bestod av 7 – 8 stokker. Formodentlig eldre jernalder».
2. Det samme funnet synes å ha blitt registrert på nytt i 1972 av Øystein Håland, dato 27/7-72 (formodentlig Tromsø museum). Dokumentasjon er i dag overført til NIKU hvor jeg har fått kopi av dokumentene fra 1972-befaringen. Det synes som om Håland
da hadde inspisert området. På et grovt håndtegnet kart er funnstedet avmerket på vestsiden av Badestrandveien, men betydelig lengre nord enn hans posisjonsbeskrivelse.
Sluttkommentar
Vi har ingen gode idèer om hva objektene har blitt brukt til. Vi ser av litteratur at man snakker om alt fra fiske/ål- til fuglefangst. Fugle-fangst kan selvsagt være et alternativ her, mindre sannsynlig med fiske- og ål-fangst.
a. Vi tror ikke objektet stammer fra bro/klopp fra en ferdselsvei/sti over eidet ettersom terrenget på sørsiden av Erikstadveien har tørr og fast grunn. Det er naturlig å legge ferdselen der.
b. Øyneshalvøya har et areal på 4,6 km 2 og eidet har en lengde på 325 m tvers over. Man kunne da tenke seg at halvøya var godt egnet å benytte som en innhegning med sperregjerde tvers over. Eller for å holde uvedkommende (dyr) ute. Men formen på de små flate bord/pinnene er vel egentlig ikke optimal til slikt bruk.
Nabogårdene på nord-siden av Skjerstadfjorden
Fra alle gårdene på nordsiden av Skjerstadfjorden har man funnet gjenstander frajernalderen; Naurstad, Mjønes, Stokland, Stemland, Ness, Venset, Holstad, Klungset, Fauske, Lund, Finneid, Leivset, Vatnan, Hjemgam, Moen og denne (Erikstad).
Videre undersøkelser
Fauske historielag er svært interessert i, og ønsker å bidra ved eventuelt videre undersøkelser. Med god planlegging vil vi for eksempel kunne stille med gravemaskin m/sjåfør.
4 vedlegg (3 bilder samt analyserapport).
Kopi til leder Fauske historielag, medlemmene av Arkeologigruppa og grunneier Anne-
Margrethe Hvesser.
Fauske 27. februar 2025
Asbjørn P. Lind